Ací us deixe la meua primera entrada al Quadern de Bitàcola. En primer lloc podeu veure aquest vídeo i reflexionar sobre l'origen de les ciutats i la necessitat de l'ésser humà de viure en elles.
Com és l'origen de les ciutats?
Que característiques tenen els entorns urbans?
La construcció d'una ciutat s'assoleix, al llarg del temps, amb espais guanyats a la naturalessa. Per a aconseguir un nucli urbà consolidat ha sigut necessària l'energia de moltes generacions destinada a activitats relacionades amb la planificació i el manteniment: el traçat de carrers, la construcció de canalitzacions, les reformes i les ampliacions successives, etc. Totes aquestes activitats s'engloben dins del terme urbanisme.
En aquesta imatge podem observar la ciutat ideal pròpia del pensament reinaixentista. L'ordre i la simetria dels traçats contrasten amb la irregularitat de les ciutats gòtiques.
Piero della Francesa: La ciutat ideal,1470
La configuració i l'estètica de les ciutatas estan condicionades per les característiques del clima i del terreny, pel desenvolupament científic, tècnic i cultural de la població i per la densitat demogràfica. Una de les peculiaritats estètiques de les ciutats resideix en la combinació de formes orgàniques com ara els arbres, els turons o els rius, amb formes artificials construïdes per l'home.
Segons hem pogut veure en el vídeo, actualment,
més de la meitat de la població mundial resideix a les ciutats, que s'articulen
com a sistemes en què a partir d'uns subministraments (aigua, radiació
solar...) s'ofereixen productes manufacturats i serveis. Tenint en compte que
durant aquest procés també es generen gasos contaminants i residus, és important
que aquest metabolisme siga eficient, amb l'objectiu de minimitzar les
disfuncions ambientals i garantir una millor qualitat de vida dels habitants.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.